Česky English
Vinařství Petr Marada Vinařství Petr Marada
V košíku nemáte žádné zboží.

O našem vinařství

Vinařství bylo založeno v září roku 2006 v Mikulčicích. Zakladatelem je vinař a muzikant - primáš cimbálové muziky Slovácko ml. Ing. Petr Marada, který je absolventem Zahradnické fakulty Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně, obor Zpracování zahradnických produktů.

Navazujeme na rodinnou tradici zemědělství, kdy vinařství bylo vždy historicky nedílnou součástí  hospodářství. Tento odkaz předků nás zavazuje k tvrdé a poctivé práci, bez níž dobré víno nelze vyrobit.

Hospodaříme na vinicích v bio režimu z lásky k půdě a pokoře k přírodě. 

Kvalita hroznů révy vinné pěstovaných v bio režimu je nezpochybnitelně vyšší.

Při výrobě vína upřednostňujeme fyzikální postupy nad chemickými a dáváme vínům čas na zrání a přirozenou vinifikaci. 

Filosofie vinařství: spočívá v jednoduchosti a včasnosti daného zásahu - Méně je více.

Vínům dáváme čas a prostor pro rozvinutí jejich skutečných vůní a chutí bez zbytečných zásahů. Specializujeme se tudíž spíše na vína suchá, s důrazem na čistotu odrůdy a vlastní osobitost. Bílá vína zrají v nerezových tancích, vybrané šarže i v dubových či akátových sudech. Červená vína téměř všechna projdou přirozenou vinifikací v dřevěném sudu. Od r. 2013 vyrábíme šumivá vína vzniklá primární fermentací a sekty vzniklé sekundární fermentací. Oba způsoby jsou vyráběny  metodou champagne-kvašeno v láhvi. 

Neexistuje obecné pravidlo pěstování révy či výroby vína. Každý ročník je zcela jiný a v době intenzivního růstu musí vinař révě pečlivě "naslouchat", sledovat její potřeby a včas reagovat. Zanedbání či podcenění situace dává vinaři možnost opravy až za rok.

Staré sedlácké přísloví platí při práci ve vinici dvojnásob a  říká: "Co je skoré, je dycky. Co je pozdě, je enom nekdy."

 

PROVOZOVNA

Provozovna vinařství se nachází v hospodářském traktu rodinného domu v Mikulčicích č.p. 598. Zde probíhá příjem a zpracování hroznů, lisování a kvašení či první stáčky z vinných kvasnic.